ΝέαΣυχνές ερωτήσεις (FAQ)

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://www.chema.gr/wp-content/uploads/2023/04/faq2.png
https://www.chema.gr/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02.png

Συχνές ερωτήσειςΔιαδικασίες του εργαστηρίου

Πως γνωρίζω αν μια ανάλυση είναι διαπιστευμένη στα CheMa Laboratories;

Η έκθεση δοκιμών που εκδίδεται από τα CheMa Laboratories μετά το τέλος των αναλύσεων, μπορεί να φέρει το λογότυπο του ΕΣΥΔ, που είναι ο εθνικός φορέας διαπίστευσης στην Ελλάδα. Οποιαδήποτε ανάλυση έχει πραγματοποιηθεί μετά από ανάθεση σε υπεργολαβικό εργαστήριο, αναφέρεται στην έκθεση δοκιμής. Το λογότυπο του ΕΣΥΔ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν τουλάχιστον μία μέθοδος ανάλυσης που αναφέρεται στην έκθεση δοκιμής είναι διαπιστευμένη από τα CheMa Laboratories. Οι μη διαπιστευμένες μέθοδοι σημειώνονται με αστερίσκο (*). Το πιστοποιητικό διαπίστευσης και ΕΠΕΔ των CheMa Laboratories μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ ή μόνο το ΕΠΕΔ από την ιστοσελίδα του ΕΣΥΔ εδώ.

Εάν η έκθεση δοκιμών δεν έχει λογότυπο του ΕΣΥΔ, η ανάλυση είναι απαραίτητα μη διαπιστευμένη;

Όχι. Εάν μια αναλυτική μέθοδος έχει ανατεθεί σε υπεργολαβικό εργαστήριο, η έκθεση δοκιμών δεν μπορεί να φέρει το λογότυπο του ΕΣΥΔ, αφού η μέθοδος δεν είναι διαπιστευμένη από τα CheMa Laboratories και βρίσκεται εκτός πεδίου διαπίστευση τους (ΕΠΕΔ). Εάν όμως η μέθοδος ανάλυσης είναι διαπιστευμένη στο υπεργολαβικό εργαστήριο, αυτοί σημειώνεται στην έκθεση δοκιμών ως εξής: “Η ανάλυση έχει πραγματοποιηθεί σε υπεργολαβικό εργαστήριο και είναι εντός του πεδίου διαπίστευσης του”.

Η διαπίστευση των CheMa Laboratories ισχύει μόνο στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό;

Η διαπίστευση του εργαστηρίου κατά ISO 17025 έχει παγκόσμια ισχύ. Το εργαστήριο διαπιστεύεται στην Ελλάδα από το ΕΣΥΔ, που αφού είναι μέλος του ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation), αυτή αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Στις εκθέσεις δοκιμών που εκδίδονται από τα CheMa Laboratories, δίπλα στο λογότυπο του ΕΣΥΔ υπάρχει και αυτό του ILAC, για την παγκόσμια αναγνώριση τους.

Πως μπορώ να στείλω δείγματα για ανάλυση;

Οδηγίες και την αποστολή δειγμάτων στα CheMa Laboratories μπορείτε να βρείτε εδώ. Περιγράφονται οι διαδικασίες αποστολής δειγμάτων για διάφορες κατηγορίες αναλύσεων, όπως επίσης και ο τρόπος συσκευασίας και αποστολής τους στο εργαστήριο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Ποιος είναι ο χρόνος παράδοσης των αποτελεσμάτων;

Ως χρόνος παράδοσης αποτελεσμάτων ορίζεται αυτός που αναφέρεται στην προσφορά και μετράει από την ημέρα παραλαβής του πακέτου, εφόσον αυτό παραδοθεί στα εργαστήρια μας μέχρι τις 11:00 π.μ., ειδάλλως μετράει από την επόμενη εργάσιμη μέρα. Η αποστολή της έκθεσης δοκιμών γίνεται μετά την εξόφληση του τιμολογίου, εκτός εάν έχει συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό με το εργαστήριο.

Συχνές ερωτήσειςΕρωτήσεις σχετικά με τις υπηρεσίες αναλύσεων

Πως μπορώ να εξακριβώσω την ποιότητα του μελιού μου;

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΚ 110/2001 και τα άρθρα 67 του ελληνικού Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ), για να αξιολογηθεί η ποιότητα του μελιού απαιτούνται αναλύσεις για τις παρακάτω φυσικοχημικές παραμέτρους: υγρασία, αγωγιμότητα, HMF, ενεργότητα διαστάσης, pH, ελεύθερη οξύτητα, μη υδατοδιαλυτές ουσίες, γλυκόζη, φρουκτόζη, σακχαρόζη. Επιπλέον των παραπάνω, για να εξακριβωθεί η βοτανική του προέλευση σύμφωνα με τον κώδικα 67α του ΚΤΠ, απαιτείται γυρεοσκοπική ανάλυση για τα παρακάτω είδη μελιού: θυμαρίσιο, πορτοκαλιά, ερείκη, καστανιάς, ηλίανθος, βαμβάκι. Η έλεγχος της βοτανικής προέλευσης απαιτείται και για την εξαγωγή σε χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με τη νομοθεσία της εκάστοτε χώρας προορισμού.

Τα CheMa Laboratories είναι διαπιστευμένα από το ΕΣΥΔ για αναλύσεις σε μέλι και προσφέρουν πακέτα αναλύσεων προσαρμοσμένα σε κάθε είδος μελιού που ορίζει η ελληνική και η διεθνής νομοθεσία. Περισσότερες πληροφορίες για τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε μέλι και λοιπά προϊόντα μέλισσας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πως μπορώ να ελέγξω την ποιότητα του ελαιολάδου μου; Ποιες πληροφορίες πρέπει να αναφέρονται στην ετικέτα;

Για τον έλεγχο της ποιότητας του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου απαιτείται σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΚ 2104/2022 ανάλυση για: οξύτητα, αριθμό υπεροξειδίων, απορρόφηση στο υπεριώδες (Κ232, Κ268 ή Κ270, ΔΚ), οργανοληπτική αξιολόγηση και αιθυλεστέρες λιπαρών οξέων. Οι αιθυλεστέρες λιπαρών οξέων δεν είναι απαραίτητες για τις υπόλοιπες κατηγορίες ελαιολάδου (παρθένο, μειονεκτικό, κλπ).

Για την διατροφική επισήμανση στη συσκευασία του ελαιολάδου, οι υποχρεωτικές ενδείξεις είναι αυτές που αναφέρονται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΚ 1169/2011 και στην οδηγία του ΕΦΕΤ για την επισήμανση των ελαιολάδων.

Τα CheMa Laboratories είναι διαπιστευμένα από το ΕΣΥΔ και αναγνωρισμένοι από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) για παραμέτρους αναλύσεων ελαιολάδου και προσφέρουν πλήρη πακέτα για τον έλεγχο της ποιότητας, της αυθεντικότητας και της νοθείας, καθώς και για τη διατροφική επισήμανση ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Πληροφορίες για τις αναλύσεις ελαιολάδου μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ για τη διατροφική επισήμανση και τον έλεγχο της ετικέτας εδώ και εδώ.

Πότε μπορώ να κάνω εδαφολογική ανάλυση και πότε ανάλυση φυλλοδιαγνωστικής;

Η ανάλυση εδάφους γίνεται οποιαδήποτε στιγμή για την επιλογή καλλιέργειας. Ανάλυση εδάφους επίσης γίνεται την εποχή εκείνη ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την αποτελεσματική λίπανση, ανάλογα με τη φάση της εκάστοτε καλλιέργειας.

Αντίστοιχα, για την ανάλυση φυλλοδιαγνωστικής, αυτή γίνεται σε διαφορετικές περιόδους ανά είδος καλλιέργειας και η δειγματοληψία διαφέρει ανάλογα με το είδος του φυτού.

Τα CheMa Laboratories προσφέρουν πλήρη πακέτα αναλύσεων εδάφους και φυλλοδιαγνωστικής, προσαρμοσμένα στο εκάστοτε είδος καλλιέργειας, ενώ σε συνεργασία με έμπειρους γεωπόνους μπορούν να προσφέρουν και συμβουλές λίπανσης, ανάλογα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Χρειάζεται διατροφική επισήμανση το κρασί;

Σύμφωνα με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΚ 2117/2021, ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ, οι παρακάτω παράμετροι γίνονται υποχρεωτικοί για την επισήμανση των οίνων:

  • διατροφική επισήμανση
  • κατάλογος συστατικών
  • αλλεργιογόνα

Όποια προϊόντα κυκλοφορήσουν στην αγορά μετά τις 8 Δεκεμβρίου 2023 θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στο νέο κανονισμό, ενώ τα προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν, θα συνεχίσουν να διατίθενται μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων τους.

Τα CheMa Laboratories, τα οποία διαθέτουν και άδεια οινολογικού εργαστηρίου, προσφέρουν πλήρη πακέτα αναλύσεων σε οίνους, αναλύσεις σύμφωνα με το νέο κανονισμό καθώς και έλεγχο της νομικής συμμόρφωσης της ετικέτας.

https://www.chema.gr/wp-content/uploads/2020/06/large_blue_triangle_04.png
https://www.chema.gr/wp-content/uploads/2023/04/labequipment1.png
https://www.chema.gr/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle.png