Τις τελευταίες μέρες, μετά από ελέγχους από τον ΕΦΕΤ, ανακλήθηκαν από την αγορά μπισκότα λόγω παρουσίας της ουσίας κουμαρίνης σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων. Τι είναι όμως η κουμαρίνη και ποια είναι η χρήση της στα τρόφιμα;

Η κουμαρίνη είναι ένας φυσικός αρωματικός παράγοντας και υπάρχει σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών, όπως φασόλια, τόνκα, λεβάντα, σε πολλά χόρτα, στην κασία, κ.α. Μπορεί να βρεθεί ως φυσικό συστατικό σε προϊόντα όπως καρυκεύματα, τρόφιμα που περιέχουν κανέλα ή σε ποτά (π.χ. λικέρ). Το ευχάριστο γλυκό άρωμα της κουμαρίνης το καθιστά πολύτιμο πρόσθετο για καλλυντικά όπως λοσιόν, αρώματα, αποσμητικά, κ.α.

Η κουμαρίνη έχει χαρακτηριστεί ως επιβλαβής για το ήπαρ και καρκινογόνος ουσία και έχει απαγορευτεί στα τρόφιμα στις ΗΠΑ ήδη από το 1954. Στην ΕΕ, ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1334/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρυθμίζει τη χρήση και τη μέγιστη περιεκτικότητα της κουμαρίνης στα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, απαγορεύεται η προσθήκη κουμαρίνης στα τρόφιμα, ενώ η φυσική περιεκτικότητά της δε μπορεί να υπερβαίνει τα ακόλουθα όρια:

• Παραδοσιακά ή/και εποχιακά αρτοσκευάσματα που αναγράφουν κανέλα στην επισήμανση: 50 mg/kg
• «Δημητριακά προγεύματος» συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου muesli: 20 mg/kg
• Εκλεκτά αρτοσκευάσματα εκτός των παραδοσιακών ή/και εποχιακών αρτοσκευασμάτων που αναγράφουν κανέλα στην επισήμανση: 15 mg/kg
• Επιδόρπια: 5 mg/kg

Η κασία χρησιμοποιείται συχνά στα μεταποιημένα προϊόντα λόγω του σταθερού αρώματός της. Σε αντίθεση με την κανέλα της Κεϋλάνης, η κασία έχει υψηλότερη συγκέντρωση κουμαρίνης και για το λόγο αυτό προτείνεται η περιορισμένη κατανάλωση της και η χρήση κανέλας Κεϋλάνης που περιέχει χαμηλή ποσότητα κουμαρίνης.

Τα εργαστήριά μας προσφέρουν ανάλυσης κουμαρίνης σε αρτοσκευάσματα, δημητριακά και προϊόντα ζαχαροπλαστικής, για τον έλεγχο της συμμόρφωσής τους με τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε επισκεφτείτε τη σελίδα “Τρόφιμα & Ποτά” ή να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Leave a Reply